Testirali smo Motorola Edge – Vrhunski gaming telefon po pristupačnoj ceni

Motorola Edge je novi telefoni koji nam stiže od poznatog proizvođača, u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Elegantan dizajn i ekran od ivice do ivice zakrivljen na krajevima odaju utisak da se radi o Premium klasi telefona. Međutim, njegova cena je daleko pristupačnija nego što look&feel impliciraju, što je svakako za pohvalu.

Zbog svog „duguljastog“ dizajna, telefon odlično leži u ruci, a tasteri na bočnim ivicama, koji su zbog zakrivljenosti ekrana malo povučeni ka zadnjoj strani, lako su dohvatljivi jednom rukom. Na zadnjoj strani, napravljenoj od plastike, izdvaja se blok sa kamerama postavljenim redno. Interesantno je da se Motorola odlučila da na ovom modelu, pored USB-C porta, uključi i 3.5 mm konektor za slušalice, koji sve ređe viđamo na telefonima.

Ekran Motorola Edge telefona ima dijagonalu 6.7 inča, a zasnovan je na OLED panelu koji poseduje HDR10 podršku, ispod kojeg je skriven i senzor otiska prsta. Na ekranu se u gornjem desnom uglu nalazi punch-hole kamera. Inače, moramo da naglasimo da zakrivljene ivice na ovom telefonu nisu samo estetski dodatak. One mogu da se iskoriste za pristup pojedinim funkcijama i to sa proširenim mogućnostima.

Telefon poseduje tri zadnje kamere – glavna ima rezoluciju od 64 MP, a pored nje su na raspolaganju i telefoto kamera (8 MP) i ultra-široka kamera (16 MP). Kamera na prednjoj strani ima rezoluciju od 25 MP. Telefoto kamera donosi 2x optički i 10x digitalni zum. Glavna kamera pravi fotografije u 16 MP rezoluciji, dok se „višak“ senzora koristi za „hvatanje“ dodatnog svetla prilikom fotografisanja. Video je moguće snimati u 4K rezoluciji (30 fps), uz veoma dobru stabilizaciju slike. Na raspolaganju je i slow-motion mod snimanja, do 240 fps.

Pročitajte i tekst:  Predstavljena je Samsung Galaxy S20 serija telefona

Motorala Edge telefon pokreće Snapdragon 765 procesor, zajedno sa 6 GB RAM-a. Na Antutu benchmark-u postigao je 306.218 poena, što je veoma dobar rezultat. Uostalom, to se vidi i prilikom igranja, gde veliki broj igara može da se pokrene u najvišoj rezoluciji. Kompletan užitak upotpunjen je odličnim stereo zvučnicima.

Baterija poseduje kapacitet od 4.500 mAh, što je danas standard, pa možemo da očekujemo do dva dana autonomije. Pomenućemo i da je ovaj telefon je spreman za 5G tehnologiju.

Na telefonu je instalirana tzv. „stock“ verzija Android 10 operativnog sistema, koju inače koriste još Google Pixel i Nokia uređaji. Drugim rečima, ako želite da osetite prirodno iskustvo rada u Android-u, bez dodatnih aplikacija i izmena od strane proizvođača, onda je ovo pravi izbor za vas. OK, Motorola je dodala neke svoje opcije, ali one se ne tiču izgleda ekrana, već komandi koje se zadaju pokretima. Tako na primer, ako dva puta „zamahnete“ telefonom u vazduhu, upaliće se LED lampa, ako ga dva puta „zavrtite“ zglobom, pokrenuće se kamera… Ipak, korisnicima je dozvoljeno i da sami prilagođavaju telefon sopstvenim afinitetima. Novi „My UX“ mod omogućava izbor fonta, boje interfejsa, oblika ikonica i još nekoliko drugih detalja , čime će se telefon učiniti ličnijim.

I naravno, na kraju ostaje neizbežno pitanje – da li vredi kupiti ovaj telefon i ko bi trebala da bude ciljna populacija? Ako volite da se igrate, onda je ovo jedan od najpristupačnijih telefona koji će obezbediti odlično iskustvo igranja. Drugim rečima, Motorola sa ovim modelom „gađa“ mlađu populaciju, koja voli da se igra, voli dobro dizajnirane telefone „napakovane“ najnovijim tehnologijama, ali ipak ne žele da izdvoje puno novca za  preskupe modele iz premium klase.

Pročitajte i tekst:  Nova verzija Androida dostupna za Motorola telefone u Srbiji

Cena: 69.990 rsd.

Kontakt: Motorola

Specifikacije:

Ekran 6.7“, 1080 x 2340 piksela, 19.5:9, OLED, 90 HZ osvežavanje, HDR10, Corning Gorilla Glass 5 zaštita
Čipset Qualcomm SDM765 Snapdragon 765G (7 nm)
CPU Octa-core (1×2.4 GHz Kryo 475 Prime & 1×2.2 GHz Kryo 475 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 475 Silver)
GPU Adreno 620
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSDXC kartice
SIM Hibridni Dual SIM
Kamere Zadnje: 64 MP, f/1.8; 8 MP, f/2.4 (telefoto) 2x optički zum; 16 MP f/2.2 (ultra-široka), TOF 3D senzor; 4k@30fps

Prednja: 25 MP f/2.0

Baterija Li-Po 4.500 mAh
Konektori USB-C, 3.5 mm, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC
Ostalo FM radio, senzor otiska prsta ispod ekrana
OS Android 10
Boje Solar Black, Midnight Magenta
Dimenzije 161.6 x 71.1 x 9.3 mm
Masa 188 g