Huawei P20 Pro – iskustva iz prakse (kamera, konektori, ekran, punjenje, korisničko iskustvo…)

Nastavljamo sa uobičajenom praksom predstavljanja uređaja nakon dugotrajne upotrebe u realnom radu. Ovog puta smo mesec dana intenzivno koristili Huawei P20 Pro, jedan od najboljih mobilnih telefona današnjice.

Pre pisanja ovog teksta proverili smo po različitim forumima šta je korisnike (ili potencijalne korisnike) ovog telefona najviše interesovalo i pokušali smo da damo odgovore na ta pitanja. Očekivano, najveća „prašina“ digla se oko kamere…

Zumiranje

Huawei P20 Pro je prvi telefon sa tri kamere, od čega je jedna namenjena za zum (3x). Fotografije koje su zumirane do ovog uvećanja deluju izuzetno oštro, sa jasnim i čistim detaljima i po tom pitanju slobodno možemo da kažemo da je ovaj telefon šampion na tom polju.

Noćne fotografije

Na ovom polju AI tehnologija ugrađena u Huawei P20 Pro zaista dolazi do izražaja. Ukoliko se fotografiše noćna scena na kojoj postoji neko ambijentalno osvetljenje, dobijaju se veoma realistične fotografije, kako u smislu boja tako i u smislu oštrine.

I fotografisanje u potpunom mraku, uz eventualno prirodno osvetljenje (mesec), bez upotrebe blica, daje definitivno najbolji rezultat koji smo ikad videli kod mobilnih telefona. Naravno, na takvim fotografijama se ne može izbeći zrnasti prikaz i nešto manja oštrina, ali je količina detalja i njihova vidljivost daleko bolja u poređenju sa svim ostalim telefonima koje smo do sada imali prilike da probamo.

Pročitajte i tekst:  Zlatna sredina između cene i mogućnosti - Mate 10 Lite

Brzina i tačnost fokusiranja, Video stabilizacija

Kada se fokus zaključa na neki objekat u kretanju, brzina njegovog praćenja je odlična. Kada je video stabilizacija u pitanju, u verziji softvera koja je stigla uz telefon bio je uočljiv donekle nedostatak video stabilizacije. Međutim, već prvi update doneo je pomak na tom polju, pa je time rešen problem oko snimanja video zapisa u toku kretanja, tako da potencijalni korisnici ne treba da brinu oko toga.

 

Nedostatak 3.5 mm konektora

Jedna od stvari na koju se korisnici žale po forumima je činjenica da Huawei P20 Pro nema 3.5 mm konektor za slušalice, već samo USB Type-C. To je trend koji prihvata sve veći broj proizvođača telefona, naročito u premium klasi. Jasno je da je rasprostranjenost 3.5 mm slušalica daleko veća od USB Type-C modela, ali u slučaju ovog telefona kritike i žalbe nisu na mestu. Ne samo što se u paketu dobijaju USB Type-C slušalice veoma solidnog kvaliteta, već je na raspolaganju i konverter sa USB Type-C na 3.5 mm.

Zaštita ekrana

Ovo je još jedna stavka koja je izazvala veliku reakciju po forumima. Naime, Huawei P20 Pro nema Gorilla Glass zaštitno staklo, ali to ne znači da nema zaštitu. Corning Incorporated jeste najpoznatiji svetski proizvođač zaštitnog stakla, ali nije jedini. Drugim rečima, Huawei P20 Pro takođe poseduje veoma kvalitetno kaljeno zaštitno staklo, ali nisu naveli ko je proizvođač. Uostalom, u prilog tome govori i činjenica da nakon mesec dana svakodnevne upotrebe, na telefonu nema ni jedne ogrebotine…

Pročitajte i tekst:  HONOR najavljuje lansiranje Magic UI 6.0 na HONOR 50 seriji telefona

Bežično punjenje

Još jedan izvor velikog broja komentara po forumima je činjenica da Huawei P20 Pro nema mogućnost bežičnog punjenja. Zagovornici ove opcije tvrde da je neoprostivo da telefon ovog cenovnog ranga ne omogućava tu varijantu.

Ali treba uzeti u obzir i još jednu činjenicu. Huawei P20 Pro poseduje bateriju kapaciteta 4.000 mAh i brzi punjač koji je sposoban da je napuni za samo 90 minuta. Bežični punjači su po pravilu spori i proizvođač je verovatno procenio da bi bilo potrebno previše vremena da se baterija napuni na ovaj način i pretpostavljamo da je to jedan od razloga za nedostatak te opcije.

Brzina telefona

Veoma brz telefon plus zahvaljujući AI sposobnosti telefona, EMUI će naučiti na koji način upotrebljavate telefon i već posle nekoliko nedelja će se ta optimizacija osetiti u praksi i telefon će postati još brži.

Zaključak

Vrhunski telefon za korisnike koji žele da uvek imaju najbolje!

Detaljni test Huawei P20 Pro telefona možete pročitati ovde.