Da li se isplati uložiti novac u uslugu spašavanja podataka?

Koliko zaista vrede vaši podaci? Tokom ovih godina bilo je klijenata koji su dolazili nakon nekoliko godina, nekad i više od 10, sa starim diskom koga su brižljivo čuvali ako im katkad zatreba. Nekad su podaci neprocenjivi! Da li Vam je potrebna usluga spašavanja podataka?

komora-hard-diska_data-solutions-laboratorija

Sa podacima je kao sa knjigama i zato knjige danas vrede manje nego ranije. Internet ih je donekle prevazišao. Najpre one stručne, onda enciklopedije pa rečnike i konačno beletristiku. Pre samo desetak godina omiljene knjige je valjalo čuvati i to ne samo iz emotivnih razloga, zbog drage nam posvete ili nekog trećeg razloga već zbog proste činjenice – gde istu naći ako poželite ponovo da je pročitate?
Analogijom sledi – gde pronaći fotografiju sa letovanja koja je ostala zarobljena na nekom mediju? Ako nemate fizičku kopiju, a u bekapu iste nema, jedina opcija je laboratorija koja pruža uslugu spašavanja podataka!?
„Jednom klijentu smo fotografije spašavali sa optičkih medija koji su većinom nečitljivi i eksternog hard diska koji je nakon pet i više godina otkazao.“ – govori Marko Radenković iz kompanije Data Solutions i dodaje:“ A, zatim kombinovali one sa jednog i drugog medija u celinu. I nismo uspeli da spasimo sve. Većinu da, ali one neke, zauvek su izgubljene.“

U nekim slučajevima podatke je moguće rekonstruisati. Iz papirnih dokumenata, prekucavanjem. Tehnika stara hiljade godina! Tu se upravo odlučuje da li će nešto biti rekonstruisano ili spašeno. Cena je ta koja najčešće presudi, ređe vreme koje je potrebno da se rekonstrukija izvrši. Zavisi naravno i od količine.
Za one koji prate statistiku, kako onih o gubitku podataka tako i onih o spašavanju, postoji mogućnost da se dobije paket koji je tu da preventivno utiče da ili do gubitka ne dođe ili da, ako i dođe, spašavanje podataka bude povoljno ili čak besplatno u zavisnosti od vrste usluge. Na kraju, ono što je najvažnije – da spašavanje podataka bude moguće!

Pročitajte i tekst:  Šta uraditi ako se na monitoru pojavi "Plavi ekran smrti" – Blue Screen of Death (BSOD)

Kada je Seagate pre nekoliko godina ponudio mogućnost plana za spašavanje podataka koga kupujete kad i disk cela se priča dodatno zakomplikovala, a u svetu velikog kapitala društva za zaštitu potrošača „previdela“ mogućnost manipulacije. Drugi su se proizvođači poput Western Digital kompanije odlučili za partnerske programe sa određenim provajderima.
Postavlja se pitanje da u vremenu u kom je moguće automobile kontrolisati sa drugog kraja sveta preko računara zašto nije moguće pokvariti disk takođe na daljinu i postoji li ikakva mera sigurnosti ili ne? Ili zaštite? Pogotovo kada je jedna te ista firma odgovorna i za uređaj i za eventualni oporavak. Sa jedne strane ovo se čini zgodno? Dobijem disk i neku zaštitu? ali to je onaj isti koji je koristio poplave na Tajlandu da bi veštački povisio cene?
Odluka je na vama.

www.datasolutions.rs