Testirali smo Nokia 5.1 Plus – odličan izbor u budžetskoj kategoriji

Nokia je nedavno lansirala nekoliko novih modela Android telefona, a na našem testu našao se Nokia 5.1 Plus. Radi se o odličnom telefonu niže cenovne klase koji je očigledno naslednik modela Nokia 5.1.

Ekran je napravljen u 19:9 formatu, dijagonale je 5.8 inča i HD+ rezolucije (1520×720 piksela). Poseban šmek daje činjenica da su ivice ekrana zaobljene, što ostavlja retro utisak. S druge strane, staklena leđa, kao i visoko polirani metalni okvir donose utisak elegancije. Na zadnjoj stranici nalazi se dual kamera sa blicem, sa sočivom presvučenim zaštitnim nano slojem koji odbija masnoću. Time je obezbeđeno lako čišćenje sočiva, kako bi se obezbedio maksimalan kvalitet fotografija. Glavna zadnja kamera rezolucije 13 MP potpomognuta je dodatnom kamerom od 5 MP koja obezbeđuje utisak dubine na fotografijama. Kvalitet fotografija je sasvim pristojan, rekli bismo čak i iznad proseka u klasi. Među podržanim modovima za fotografisanje izdvojili bismo HDR, koji na fotografiji „izvlači“ dodatne detalje.

Ispod kamera nalazi se i skener otiska prsta, postavljen na mestu na kome prirodno naleže kažiprst prilikom držanja telefona, a možemo da kažemo i da je dovoljno precizan i brz u očitavanju. Ugrađena baterija od 3060 mAh obezbeđuje pristojnih jedan i po dan autonomije. Telefon nema mogućnost brzog punjenja, ali uz priloženi punjač, baterija će se napuniti za otprilike dva sata.

Nokia 5.1 Plus ima jedan, ali prilično glasan zvučnik. Ipak, pri maksimalnoj jačini dolazi do distorzije zvuka, pa preporučujemo da ga držite na nekih 70% jačine (što je otprilike u rangu jačine zvuka na ostalim telefonima). Izlaz za slušalice daje kvalitetan zvuk, a kod ovog modela taj port služi i za još nešto što sve ređe nalazimo na telefonima – FM radio (kada povezane slušalice izigravaju FM antenu).

Pročitajte i tekst:  Isprobali smo Motorolu g32: Odličan balans performansi i još bolja cena

Telefon pokreće Mediatek Helip P60 čipset, sa 3 GB RAM-a i 32 GB prostora za podatke. Iako P60 generalno radi na 2 GHz, na ovom telefonu on je malo usporen i setovan je na 1.8 GHz. Možemo da nagađamo šta je razlog tome, a na umu imamo dve moguće situacije – da bi se produžila autonomija baterije i/ili da se ne bi pravila konkurencija modelu Nokia 6.1 Plus zasnovanom na generalno sporijem Snapdragon 636 čipsetu. Kako god bilo, rezultat koji smo dobili na Antutu testu iznosi 120.273 poena, a čipset je sigurno sposoban da ostvari još nekih dodatnih 10.000 do 12.000 poena. Ipak, nemojte da vas ovo zavara. Subjektivan utisak rada na telefonu je odličan. Nema „štucanja“ prilikom skrolovanja, multitasking radi odlično, kod video snimaka nismo videli bilo kakvo opadanje framerate-a…

Nokia kao proizvođač, što uključuje i Nokia 5.1 Plus model, pripada Google Android One familiji. To u prevodu znači da ćete dobiti praktično stock Android iskustvo, kao i zagarantovane brze apdejte softvera. Nokia to poštuje, pa možete da očekujete da ćete dobiti dve godine glavnih Android update-ova, kao i tri godine sigurnosnih nadgradnji, od trenutka lansiranja konkretnog modela telefona. U ovom trenutku Nokia 5.1 Plus dolazi sa Android 8.1 OS-om, ali možete biti sigurni da će u nekom trenutku dobiti Android 9.0, kao i najverovatnije narednu verziju Androida.

Pročitajte i tekst:  Sve što treba da znate o novom TCL 30+ telefonu

Sve u svemu, ako uzmemo u obzir klasu telefona, možemo reći da smo impresionirani kvalitetom i performansama koje je Nokia 5.1 Plus pokazala u realnom radu. Telefon izgleda fantastično, odlično leži u ruci i po dizajnu je daleko ispred direktne konkurencije. Iako nije iskorišćen pun potencijal izabranog čipseta, sve funkcioniše fluidno i bez ikakvih zastajkivanja i seckanja. Drugim rečima, uzimajući u obzir cenu i klasu telefona, radi se o modelu koji svakako treba razmotriti kao izbor za kupovinu jer predstavlja odličan telefon u budžetskoj kategoriji.

Cena: 27.999 din.

Kontakt: Nokia

Specifikacije:

Ekran 5.8“, 19:9, 1520×720 piksela, IPS
Čipset MediaTek Helio P60, 4 x Cortex-A73 1.8GHz + 4 x Cortex-A53 1.8GHz
GPU Mali-G72 MP3
Memorija 3 GB RAM, 32 GB storidž
Kamere Zadnja: 13MP f2.0 + 5MP; Prednja 8MP f2.2
Baterija 3060 mAh
Konekcije 4G, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, GPS/GLONASS/BDS/Galileo, USB 2.0 Type-C, 3.5mm audio
SIM Dual SIM (nano SIM)
OS Android 8.1 Oreo
Ostalo Senzor otiska prsta, FM Radio
Boje Sjajno crna, sjajno bela, sjajna ponoćno plava
Dimenzije 149,51 x 71,98 x 8,096 mm
Masa 160 g