Vati i Lumeni

I jedna i druga mera opisuju sijalice, ali da li znate šta one zaista označavaju? Da li znate da Vati više nisu pouzdana mera koja pokazuje koliko jako svetli sijalica? I zašto su sada Lumeni pouzdaniji metod? 

energie_sparenVati (W)

Vati (W) su mera za energiju, konkretno za energiju neophodnu da pokrene elektronske uređaje, kao što je recimo sijalica. Vati pokazuju realnu potrošenu snagu. Jedan vat jednak je jednom džulu po sekundi, pa tako sijalica od 100 W, upaljena 10 časova potroši 1000 vat-časova, odnosno 1 kilovat (KW) električne energije.

Kao što možete videti, vati ne mere osvetljenje, niti broj vati išta govori o tome koliko je neka sijalica svetla. Međutim, kako sijalice koje zahtevaju manje vati za rad manje svetle od sijalica koje zahtevaju više Vati, svi smo se navikli da na ovaj posredan način opisujemo osvetljenje. I to je moglo da prođe dok su na tržištu postojale samo obične sijalice. Danas, kada postoje još i štedljive i LED sijalice, koje su efikasnije po pitanju iskorišćenja energije, opisivanje jačine osvetljenja upotrebom vati jednostavno više ne može da opstane.

Lumeni

Lumeni su mera za osvetljenje. Oni označavaju intenizitet vidljivog svetla koje proizvodi sijalica ili bilo koji drugi uređaj. Pri tome oni uzimaju u obzir i način kako je svetlost projektovana. Tzv. spot sijalice, sa usmerenim zrakom svetlosti tehnički proizvode manje lumena nego sijalica iste snage, koja emituje svetlost u svim pravcima.

Veza između Vati i Lumena je skoro linearna. Određen iznos Vati proizvešće određen iznos Lumena za datu sijalicu. Ipak, sijalice ne sijaju isto tokom celog svog radnog veka. Vremenom njihovo osvetljenje opada i smanjuje se broj Lumena, bez obzira koliko Vati energije koriste.

Šta gledati prilikom kupovine sijalice?

Na osnovu prethodno napisanog odgovor je jasan. U vreme običnih sijalica znalo se da sijalica od 100 W sija duplo jače od sijalice od 50 W. Danas, u doba LED sijalica to više ne važi. Zato je prilikom ocene koliko svetla daje određena sijalica mnogo pravilnije gledati oznaku u Lumenima. A da bismo vam olakšali procenu, makar dok se ne naviknete na ove mere, evo i tabele sa približnim vrednostima oznaka u Vatima i Lumenima.

lumeni-i-vati

A šta znače warm white (toplo bela) i cold white (hladno bela) boja na oznakama sijalica pročitajte u tekstu o temperaturi boja LED sijalica.

Ukoliko se odlučite za kupovinu LED sijalica, svakako je potrebno obratiti pažnju i na njihovu cenu. Najveći izbor LED sijalica, kao i ostalih LED zasnovanih tipova osvetljenja, sa dobrim odnosom cene, dužine trajanja i jačine osvetljenja, možete da pogledate ovde.

* * *

Ukoliko vas interesuju detaljnije informacije o LED osvetljenju, pročitajte i sledeće tekstove: