Za uživanje u televizijskim sadržajima uz HDR10+ tehnologiju

Kompanije 20th Century Fox, Panasonic Corporation i Samsung Electronics predstavile su sertifikacijske i logotipske programe za otvorenu platformu dinamičkih metapodatka za visoki dinamički opseg (High Dynamic Range (HDR)). Za ovu HDR10+ platformu, prvobitno najavljenu prošle godine na sajmu IFA, ne plaća se licenca.

Platforma HDR10+ će uskoro postati dostupna kompanijama koje se bave produkcijom sadržaja, proizvodnjom televizora ultravisoke definicije, uređaja za reprodukciju i snimanje na blu-rej diskovima i set-top boks uređaja, kao i prodavcima SoC, i to bez naplate licence već samo uz plaćanje nominalne administrativne nadoknade. Kompanije mogu da vide novi logo, da se informišu o programu licenciranja uključujući konačne specifikacije, da vide ugovore za pristupanje i da se prijave za prijem obaveštenja o tehničkim specifikacijama HDR10+, kada ona postanu dostupna. Sve ovo dostupno je na adresi http://www.hdr10plus.org. Uz to, alati za generisanje Ultra HD blu-rej metapodataka, razvijeni su u saradnji sa trećim kompanijama i uskoro će biti dostupni svima koji se bave produkcijom sadržaja. Ovim će se omogućiti izlazak Ultra HD Blu-rej plejera na tržište. Detalji o prenosu sadržaja i formatu interfejsa za ovu mrežu za produkciju sadržaja biće uskoro objavljeni.

HDR10+ će ponuditi zaista vrhunsko HDR iskustvo gledaocima, kroz program izdavanja sertifikata za uređaje kojim se garantuje tačna reprodukcija kreativnih namera izraženih u samom sadržaju. Takođe, poboljšanja u toku procesa rada koje donosi za kreatore sadržaja pospešiće dalju produkciju premijum HDR sadržaja.

Program za izdavanje HDR10+ licenci će zainteresovanim kompanijama obezbediti potrebne tehničke specifikacije i specifikacije za testiranje, za implementiranje HDR10+ tehnologije na način kojim se obezbeđuje kvalitet slike, a istovremeno svakom proizvođaču daje mogućnost da inovativno primeni mapiranje dinamičkih tonova. Prateći program sertifikacije obezbediće da HDR10+ proizvodi ispune zahtev za dobrim kvalitetom slike i na pravi način predstave kreativne namere režisera i direktora fotografije. Sertifikovani proizvod biće obeležen HDR10+ logom koji označava izvrstan kvalitet slike koji taj proizvod nudi.

Pročitajte i tekst:  Samsung QLED TV prvi televizor na svetu koji omogućava automatsko HDR podešavanje

Ključni aspekti programa licenciranja obuhvataju:

  • Prednosti za proizvođače uređaja (npr. TV, Ultra HD Blu-rej, OTT STB itd), pružaoce usluga distribucije sadržaja, SoC proizvođače, kompanije koje objavljuju sadržaje i pružaoce alata za kreiranje sadržaja
  • Ne plaćanje licence po jedinici
  • Nominalnu administrativnu nadoknadu za proizvođače uređaja, proizvođače SoC i pružaoce usluga distribucije sadržaja
  • Tehničke specifikacije, specifikacije za testiranje, HDR10+ logo/vodič za logo, patente ove tri kompanije koji su u direktnoj vezi sa tehničkom specifikacijom i test specifikacijom
  • Sertifikaciju uređaja sprovodiće treća strana, autorizovani centar za testiranje

Kada program HDR10+ licenciranja bude bio otvoren, tri kompanije koje su njegovi osnivači ugradiće HDR10+ tehnologije u sva buduća Ultra HD izdanja filmova, odabrane TV uređaje, Ultra HD Blu-rej rekordere/plejere, kao i u druge proizvode.

“Bilo nam je važno da stvorimo jedan otvoren sistem koji će biti fleksibilan i ponuditi iskustvo uživanja u vizuelnim sadržajima koje je mnogo bliže kreativnim namerama filmskih stvaralaca,” izjavio je Deni Kej, izvršni potpredsednik kompanije 20th Century Fox i generalni direktor laboratorije za inovacije kompanije Fox. “Zajedno sa kompanijama Samsung i Panasonic, kao cilj smo postavili standardizaciju procesa licenciranja koja će okakšati partnerima, uključujući i producente sadržaja i proizvođače televizora i drugih uređaja, da ugrade ovu tehnologiju i unaprede vizuelni doživljaj za sve gledaoce.”

Sve je više podrške za HDR10+, a kompanije već željno iščekuju primenu 3C specifikacija i programa izdavanja sertifikata. Više od 25 kompanija iz različitih industrija izrazilo je svoje snažno interesovanje za podršku HDR10+ platformi, što daje dodatni vetar u leđa ovoj platformi na njenom putu ka uspehu.

Pročitajte i tekst:  COMING Cloud – svi benefiti "oblaka" na jednom mestu

Amazon Prime Video, prvi pružalac usluga direktne reprodukcije sadržaja sa interneta (striming) koji obezbeđuje HDR10+, omogućio je globalni pristup celoj svojoj Prime Video HDR biblioteci video sadržaja u HDR10+ tehnologiji. Katalog naslova Prime Video HDR10+ obuhvata stotine časova sadržaja, kao što su sadržaji iz Amazon Prime Originals produkcije The Grand Tour, The Marvelous Mrs. Maisel koji je nominovan za Zlatni globus, Jean-Claude Van Johnson, The Tick i The Man in the High Castle, kao i stotine drugih naslova izdatih pod licencom.

Warner Bros. Home Entertainment će podržati HDR10+ kako bi omogućio rešenje za Warner Bros. sadržaje na bazi dinamičkih metapodataka za televizore proizvođača Samsung, Panasonic i druge televizore koji mogu da prikažu HDR10+ sadržaje u 4K HDR tehnologiji. “Warner Bros. se uvek trudio da korisnicima obezbedi najbolji izbor za uživanje u zabavnim sadržajima kod kuće,” izjavio je Džim Vitrih, predsednik Divizije za Amerike i globalnu strategiju kompanije Warner Bros. Home Entertainment. “Primenom HDR10+ dinamičkih metapodataka, WB može dalje da unapredi svoja nastojanja da viziju filmskih stvaralaca prikaže na najverniji mogući način, za naša izdanja u 2018. godini i za naš iscrpni katalog koji sadrži više od 75 4K HDR naslova, u domovima u kojima korisnici u tim sadržajima uživaju na širokom spektru TV uređaja sposobnih da reprodukuju HDR10+ saržaje.”

Nova HDR10+ tehnologija optimizuje kvalitet slike za sledeću generaciju ekrana, tako što koristi dinamičko mapiranje tona da bi odslikala promene u osvetljenosti, zasićenosti boje i kontrastu od frejma do frejma, od scene do scene, čime se dobija unapređeno iskustvo uživanja u vizuelnim sadržajima. HDR10+ tehnologija optimizuje performanse mnogih 4K televizora ultravisoke definicije, omogućavajući reprodukciju sadržaja na širokoj paleti televizora sledeće generacije, čime se doživljaj korisnika znatno približava prvobitnim kreativnim namerama stvaralaca holivudskih filmova.

Pročitajte i tekst:  AOC najavio nove monitore - spoj izuzetnog stila i vrhunske tehnologije

“Time što spaja znanje i tehnologiju tri kompanije – osnivača, HDR10+ ima potencijal da obezbedi značajne prednosti u smislu kvaliteta slike, kako gledaocima tako i stvaraocima,” izjavio je Tošiharu Cacui, direktor Divizije TV uređaja kompanije Panasonic. ”Shodno tome, Panasonic očekuje široku podršku za HDR10+.”

“Samsung je posvećen tehnološkim inovacijama svojih TV uređaja, a HDR10+ predstavlja evoluciju u kvalitetu slike koja donosi najbolje moguće iskustvo uživanja u vizuelnim sadržajima,” izjavio je Jongsuk Ču, viši potpredsednik Divizije ekrana u kompaniji Samsung Electronics. “Mi smo dizajnirali HDR10+ platformu i kako bismo ohrabrili dalji razvoj, kojim bi se obezbeđivalo dalje unapređenje tehnologija u godinama koje dolaze.”