Eksluzivno: Isprobali smo Huawei Watch 3 Pro – Prvi pametni sat zasnovan na Harmony OS-u

Huawei je nedavno objavio da će sve svoje proizvode objediniti pod sopstvenim operativnim sistemom, Harmony OS-om, a Huawei Watch 3 serija predstavlja prve pametne satove koji su objavljeni sa njim. Vlasnici ranijih verzija Huawei pametnih satova lako će se snaći sa interfejsom na Huawei Watch 3 seriji, jer on vizuelno dosta podseća na raniji, takođe Huawei-jev Lite OS. Ipak, Harmony OS donosi dosta unapređenja, koji zajedno sa hardverskim unapređenjima, čini Watch 3 seriju satova „najpametnijim“ Huawei pametnim satovima do sada.

Dva modela

Huawei Watch 3 serija sastoji se iz dva modela – Huawei Watch 3 i Huawei Watch 3 Pro. Mi smo testirali Pro verziju, koja se hardverski od osnovne razlikuje po materijalima izrade i dimenzijama. Naime Huawei Watch 3 Pro je spakovan u visoko-kvalitetno titanijumsko kućište sa keramičkim leđima dimenzija 48 x 49.6 x 14 mm. Huawei Watch 3 je nešto manji (46.2 x 12.15), a kućište je napravljeno od nerđajućeg čelika. Na oba modela je postavljen identičan AMOLED ekran, prečnika 1.43 inča i rezolucije 466 x 466 piksela.

Još jedna razlika između ova dva pametna sata je u bateriji. Watch 3 Pro poseduje bateriju kapaciteta 790 mAh, koja izdržava pet dana zahtevnije upotrebe (odnosno do 21 dan pri minimalnoj upotrebi), dok Watch 3 ima bateriju od 450 mAh, dovoljnu za tri dana rada (14 dana pri minimalnoj upotrebi). Ovo je nešto duža autonomija u odnosu na konkurenciju, ali je ipak nešto  manja u odnosu na prethodnu generaciju Huawei pametnih satova, koji su izdržavali od 14 do 21 dan standardne upotrebe. Razloga za skraćenje autonomije ima više. Prvo, Lite OS je bio optimizovan za smanjenje potrošnje, ali su mu nedostajale neke funkcionalnosti koje Harmony OS donosi na Huawei pametne satove (kao što je AppGallery, na primer). Takođe, nova generacija satova ima brži procesor, više RAM-a i skladišne memorije, kao i mnoge nove funkcionalnosti koje dodatno troše memoriju. Ipak, da bi se to koliko-toliko kompenzovalo, Huawei se odlučio da iskoristi dual-chipset arhitekturu, koja će obezbediti dovoljno snage kada je to potrebno, a istovremeno biti dovoljno štedljiv u situacijama kada ona nije neophodna.

Pročitajte i tekst:  Freelance posao u Srbiji: Kako do prvog klijenta?

Punjenje baterije odvija se preko indukcionog adaptera. Ta tehnologija punjenja dozvoljava da se sat postavi u bilo kom položaju u adapter, a za punjenje od 0 do 100 procenata je potrebno oko 3 časa.

Šta je novo?

Krenućemo od već pomenutih inovativnih hardverskih funkcionalnosti koje su „zaslužne“ za povećano trošenje baterije. Tu su mogućnost konektovanja na Wi-Fi, NFC, kao i eSIM koji ovaj pametni sat pretvara u mobilni telefon – za prihvatanje poziva i zvanje nije potrebno da sat i telefon budu povezani. Pomenućemo i opciju konstantnog praćenja nivoa kiseonika u krvi, kao i (prvi put) merenje temperature tela.

Donekle je promenjen i način kontrole telefona. On i dalje može da se kontroliše preko ekrana osetljivog na dodir, ali sada je i glavno hardversko dugme (postavljeno sa desne strane) dobilo i upravljačku funkciju. Naime, rotiranjem dugmeta mogu da se menjaju opcije (ili zumira prikaz na ekranu), a pritiskom na njega aktivira se odabrana opcija. Drugi taster je mnogo diskretniji i služi prvenstveno za aktiviranje nekog od mnogobrojnih modova za praćenje vežbi, ali se on sada može i prilagoditi nekoj drugoj funkciji.

Harmony OS i aplikacije

Kao što smo već pomenuli, interfejs Harmony OS-a (u verziji 2.0) je gotovo identičan kao na prethodnim Huawei pametnim satovima. Za konekciju sa telefonom i dalje se koristi Huawei Health aplikacija. Za iOS je dovoljno da se aplikacija preuzme sa App Store-a, dok za Android telefone, možete da prvo instalirate Huawei App Gallery, pa da odatle preuzmete Health aplikaciju.

Pročitajte i tekst:  AMD osnažuje liderstvo na laptop tržištu sa AMD Ryzen 8040 serijom koja donosi Ryzen AI

Jedna od stvari zbog koje je neophodna nova verzija Huawei Health-a je eSIM manager, preko koga pametni sat dobija mogućnost deljenja telefonskog broja sa telefonom. Ipak, to zavisi od mobilnog operatora, pa napominjemo da može da se desi da ta opcija nije aktivna i u tom slučaju potrebno je da pozovete vašeg mobilnog operatora i proverite da li postoji mogućnost aktiviranja. Ako to nije moguće i dalje mogu da se vrše pozivi preko povezanog telefona.

Među preinstaliranim aplikacijama nalaze se štoperica, kompas, barometar i voice recorder. Druge aplikacije mogu besplatno da se preuzmu iz prodavnice. Notifikacije su unapređene i sada u njima mogu da se prikazuju i emoji. U prodavnici trenutno postoji stotinak aplikacija koje možete da preuzmete i koristite samo sa Huawei Watch 3 Pro satom, ili u kombinaciji sa satom i telefonom.

Zanimljiva inovacija je i to da senzori u satu mogu da detektuju pad i tada se automatski inicira „emergency call“. Njega je moguće aktivirati i ručno, nakon što se pet puta uzastopno pritisne glavno dugme na satu. Inače, moramo da pohvalimo i odlično realizovan haptički odziv, blago vibriranje sata kada se pokrene neka komanda ili odabere opcija.

Na raspolaganju je više od 100 sportskih modova. Sat mnoge od njih prepoznaje automatski i aktivira odgovarajuću funkciju za praćenje i analizu vežbi. Da bi se aktivirala ta opcija, potrebno je da prođe neko vreme (recimo da se trči nekoliko minuta), da bi se prepoznao pattern. Razdaljina koja je pređena pre toga bića uračunata na kraju, ali neće biti prikazana na ruti kretanja. Tokom vežbi sat obaveštava korisnika o pređenoj putanji i brzini kretanja.

Pročitajte i tekst:  Huawei objavio poslovni izveštaj za prvi kvartal 2019. godine

Da li se isplati?

Huawei je sa Watch 3 Pro pametnim satom podigao lestvicu svojih high-end pametnih nosivih uređaja. Vrhunski materijali upotrebljeni u izradi (mi smo testirali varijantu sa narukvicom od prirodne kože), dobro izbalansirana dužina trajanja baterije i funkcionalnosti, pa čak i eSIM opcija koja ga praktično pretvara u nosivi telefon, ukazuju da je Huawei uspeo da zadovolji potrebe najvećeg broja korisnika. A tu je i Harmony OS koji se, bar na ovom uređaju, pokazao veoma dobro. Sve to, čini Huawei Watch 3 Pro jednim od ozbiljnih kandidata za najbolji pametni sat ove godine.

Cena: 59.999 rsd.

Kontakt: Huawei Srbija

Specifikacije:

Displej 1.43“, 466 x 466 piksela, AMOLED + Safir, 60 Hz
Memorija 2 GB RAM, 16 GB za podatke
Procesor HiSilicon Hi6262
Baterija 790 mAh, bežično punjenje
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, NFC
Vodootpornost 5 atm
SIM eSIM
OS Harmony OS 2.0
Dimenzije 48 x 49.6 x 14 mm, kućište od titanijuma
Masa 64 g